اصول و مفروضات حسابداری

مفروضات حسابداری چیست؟

به فرض‌های اولیه‌ای گفته می‌شود که بنیان اصول حسابداری، استانداردهای حسابداری ، روش‌های حسابداری  و تهیه و تنظیم صورت های مالی را شکل می‌دهند.

این مفروضات عبارتند از :

1-فرض تفکیک شخصیت

2-فرض تدام فعالیت

3-فرض دوره مالی

4-فرض تعهدی

5-فرض واحد پول

در ادامه به توضیح هر یک از مفروضات حسابداری می پردازیم.

1-فرض تفکیک شخصیت

بر اساس این فرض، هر موسسه یک شخصیت حقوقی مستقل از مالک (مالکان)  و مستقل ازموسسات دیگر  در نظر گرفته شده است جهت مقاصد گزارشگری مالی واحد تجاری به عنوان شخصیت حسابداری مجزا و مستقل از صاحبان واحد تجاری شناخته شده، تا تامین اطلاعات مالی مفید برای استفاده کنندگان ذینفع فراهم گردد،این شخصیت دارای حقوق و تعهداتی است که می تواند مالک دارایی باشد و برای ادامه فعالیت خود نیز،بدهی تقبل نماید.

2-فرض تداوم فعالیت

فرض بر این است که یک واحد اقتصادی برای مدت طولانی و قابل پیش بینی به فعالیت خود ادامه می دهد و قصد انحلال و توقف فعالیت آن وجود ندارد.

3-فرض دوره مالی

 این فرض حاکی از این است نتایج واقعی عملیات موسسه  را تنها در زمان انحلال ، (زمان خاتمه عملیات) می‌توان تعیین کرد.  به دلیل اینکه  استفاده کنندگان از اطلاعات مالی که شامل بستانکاران، اعتبار دهندگان و اشخاص ذینفع و…. می باشند نمی‌توانند تا زمان تصفیه بی اطلاع از اطلاعات باشند، از این رو عمر موسسه به دوره‌های زمانی مساوی تقسیم می‌شود که اصطلاحا آن را (دوره حسابداری) می نامند.

دورهای  مالی ممکن است سه‌ماهه، شش‌ماهه یا یکساله انتخاب شوند. اگر دوره مالی دوازده ماه باشد سال مالی نامیده میشود.

4-فرض تعهدی

یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین مفروضات حسابداری، فرض  تعهدی است که تا به الآن موجب توسعه و گسترش حسابداری شده است. در مبنای تعهدی درآمدها زمانی که به طور قطعی  تحقق پیدا کرده اند و هزینه ها به محض تحمیل، بدون در نظر گرفتن زمان دریافت و پرداخت وجه نقد،شناسایی و ثبت می شوند.

5- فرض واحد پول

 یکی از مفروضات بنیادین برای اندازه گیری رویدادها و فعالیت اقتصادی به کار گیری یک مقیاس مشترک می باشد.براساس این فرض  <<پول>>به عنوان واحد اندازه گیری مبادلات فرض شده است .کلیه رویدادهای حسابداری که در دفاتر حسابداری ثبت میشوند نشان دهنده بهای معامله میباشد.به بیان دیگر وقایعی که با پول اندازه گیری نمیشوند و فاقد جنبه مالی می باشند در دفاتر حسابدار ثبت نمی شوند.

اصول حسابداری

اصول حسابداری برای شخصی که به تازگی وارد دنیای حسابداری شده است، یکی از مهم‌ترین مسائل به شمار می‌رود. اصول و مفروضات حسابداری موضوعی است که تمامی حسابداران باید به آن تسلط کافی داشته باشند؛ بنابراین برای این که به حسابداری حرفه‌ای تبدیل شوید باید به این مورد توجه کافی داشته باشید.

 همان طور که می‌دانید هر کار و فعالیتی برای این که به نتیجه برسد، نیازمند هماهنگی و یکسان سازی اصول و قواعدی است که جهت نظم دهی به آن کار تعیین شده‌اند. اصول حسابداری و مفروضاتی که در این زمینه مطرح می‌شود، شامل تمامی نظرات و راهکارهایی است که به واسطه متخصصان و استادان حرفه‌ای در این حوزه بیان شده است.

تعریف اصول حسابداری

قواعد و دستورالعمل های کلی در حسابداری وجود دارد که حسابداران برای ثبت رویدادهای مالی و گزارشگری مالی، از انها استفاده می کنند که اصول حسابداری نامیده می شوند و  جنبه اجرایی و کاربردی دارند

مهم‌ترین هدف از ارائه اصول حسابداری چیست؟

هدف مهمی که رعایت اصول و مفروضات حسابداری به همراه دارد، هماهنگی بین سیستم و یکنواختی میان اجزای تشکیل دهنده است که می‌توان از این طریق راهکارهای حسابداری و گزارش‌ها و آمار مالی در واحدهای مختلف اقتصادی را کاملاً فهمید و با یکدیگر مقایسه کرد. البته گاهی اوقات به جای استفاده از اصول مورد تأیید حسابداری، سایر اصطلاحات مانند مفروضات در حسابداری و یا استاندارد حسابداری یاد می‌شود.

اصول حسابداری شامل اصل بهای تمام شده، اصل تطابق، اصل تحقق درآمد و اصل افشا حقایق است که در ادامه به طور کامل در مورد آن‌ها توضیح خواهیم داد.

اصل بهای تمام شده در اصول حسابداری

بر اساس اصل بهای تمام شده، تمامی مبادلات مرتبط با حسابداری در تاریخ مقرر، ثبت دفاتر می‌شود. در واقع بهای تمام شده در مورد هر دارایی نشان دهنده ارزش مبادله‌ای نقدی در تاریخ مقرر است. با گذشت زمان تغییراتی در ارزش دارایی‌ها ایجاد می‌شود، این تغییرات برای ارزش، در هزینه نهایی هر دارایی تأثیری نخواهد داشت. با گذشت سال‌های متمادی، به تغییرات ایجاد شده در ارزش دارایی‌ها توجهی نمی‌شود.

چرا که دارایی‌های مورد نظر در این سال‌های مختلف خریداری خواهند شد و با توجه به این که مقیاس محاسبه بها در مورد دارایی‌ها پول است و از سوی دیگر ارزش پول در همه زمان‌ها ثابت نمی‌ماند، جمع آوری یک دسته کامل از دارایی‌های خریداری شده در این سال‌ها خالی از لطف نخواهد بود. در رابطه با موضوع اصل بهای تمام شده، بهای تمام شده یا هزینه نهایی، بر اساس تخمین و بررسی تعیین نمی‌شود، چرا که این بها به صورت واقعی قابلیت اندازه‌گیری و محاسبه را دارد.

ارزش متعارف دارایی‌ها با توجه به بهای تمام شده در تاریخ مشخص نشان داده می‌شود. رسیدگی و ردیابی بهای تمام شده تاریخی امکان پذیر می‌باشد. این‌ها دلایلی هستند که با وجود نارسایی‌های موجود در مورد بهای تمام شده، مورد استفاده بهای تمام شده تاریخی قرار می‌گیرند.

اصل تحقق درآمد در اصول حسابداری

با توجه به اصل تحقق درآمد در اصول و مفروضات حسابداری، تحقق و شناسایی انواع درآمدها بدون در نظر گرفتن زمان و تاریخ دریافت هزینه مربوطه در تاریخ مقرر صورت می‌گیرد. اصل تحقق درآمد یکی از مهم‌ترین اصول در حسابداری است که یک حسابدار حرفه‌ای باید کاملاً روی آن مسلط باشد.

اصل تطابق در اصول حسابداری

با توجه به اصل تطابق در استانداردهای حسابداری، جهت اندازه‌گیری و محاسبه سود در پایان هر دوره باید بررسی شود که هزینه‌های پایان هر دوره با میزان درآمدهای مرتبط با همان دوره برابر باشد. به صورت دیگر می‌توان گفت، جهت مشخص کردن سود مخصوص برای هر دوره باید هزینه‌های پرداخت شده برای کسب درآمدهای همان دوره را از کل درآمد را کسر کرد.

اصل افشا حقایق در اصول حسابداری

با در نظر گرفتن این اصل، هر گونه اطلاعاتی که می‌تواند به طور مستقیم بر تصمیمات کارکنان و متخصصان امور مالی مؤثر واقع شوند، باید در متنی به عنوان صورت‌های مالی و یا در یادداشت‌های مالی همراه، منتشر شود.

آموزش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *